Landschapsbeheer Drenthe

29 juni 2017
 

Insecten welkom op de Linderakkers in Valthe

Insecten welkom op de Linderakkers in Valthe

Op basisschool de Linderakkers in Valthe hebben leerlingen van groep 3 en 4 een vijf sterren insectenhotel gemaakt. Dankzij de samenwerking met IVN Borger-Odoorn, OBS De Linderakkers en Landschapsbeheer Drenthe staat er een ‘gespreid bedje’ klaar voor de bijen, vlinders en andere insecten. Met dennenappels, stro, holle stengels, takjes, dakpannen en bakstenen met gaten hebben de kinderen er een waar kunstwerk van gemaakt.

Steeds vaker verdwijnen natuurlijke nest- en overwinteringsplekken, waardoor insecten in aantallen afnemen. Insecten zijn belangrijk voor het bestuiven van bloemen en bomen en zonder insecten verdwijnt ook het voedsel voor vele vogels. In deze periode vliegen ouders op en aan met hun bek vol met insecten om hun jongen te voorzien van eten. Daarnaast is het voor kinderen een leuke activiteit om kennis te maken met de dieren in de natuur.

Handen uit de mouwen
Na een korte presentatie, over de rol die insecten vertegenwoordigen in de natuur, gingen de leerlingen zelf aan de slag. In boomstammen werden gaten geboord, variërend van 4 tot 10 millimeter en holle stengels werden met de beugelzaag korter gemaakt. De eerste gasten van het insectenhotel werden al gespot, waaronder spinnen, vliegjes en pissebedden. Het wordt afwachten welke gasten het hotel nog meer weten te vinden en iedereen wacht vol spanning af. En de leerlingen? Die zijn in ieder geval apetrots op het eindresultaat en kunnen het insectenhotel vanuit de klas goed in de gaten houden.